dzien makaronuChociaż ma ponad 4000 lat to jego święto zostało ustanowione w 1995 roku przez 40 producentów makaronu, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. Makaron opanował cały świat. Jest popularny na wszystkich kontynentach i króluje we wszystkich kuchniach. I chociaż w świecie dietetycznym makaron nie cieszy się dobrą renomą, to tak naprawdę sam w sobie nie jest tuczący. Informacje na temat kalorii umieszczone na opakowaniach dotyczą suchego produktu (zwykle ponad 300 kcal w 100 gramach). Makaron zawiera dużą ilość błonnika. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy A iB oraz składniki mineralne.
Dziś nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej bez makaronu. Aby uczcić ten dzień, 25 listopada Samorząd Uczniowski przygotował coś dla każdego podniebienia: makaron na słodko, sosy z makaronem i sałatki makaronowe. W taki oto sposób uczciliśmy Światowy Dzień Makaronu - "World Pasta Day".
(art. M. Żywicka)